Consumptie van watermeloen kan de opname van voedingsstoffen verhogen en de algehele voedingskwaliteit voor kinderen en volwassenen verbeteren. Dat blijkt uit nieuwe studies, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Uit een van de onderzoeken blijkt dat mensen die watermeloen in hun dieet aten, een hogere inname hadden van vezels, magnesium, kalium en vitamine C en A. Tegelijkertijd hadden ze ook een lagere inname van toegevoegde suikers en verzadigde vetzuren.
Watermeloensap draagt ook bij aan de bescherming van de vasculaire functie. In een gecontroleerd onderzoek om de effecten van dagelijkse suppletie met watermeloensap te testen, observeerden onderzoekers gunstige effecten van twee verbindingen die in watermeloen aanwezig zijn op de hartslag.
“We erkennen dat hoewel de steekproefomvang klein was, 18 gezonde jonge mannen en vrouwen, en er meer onderzoek nodig is, deze studie bijdraagt aan de huidige hoeveelheid bewijsmateriaal ter ondersteuning van regelmatige inname van watermeloen voor cardiometabolische gezondheid. Naast L-citrulline en L-arginine is watermeloen een rijke bron van antioxidanten, vitamine C en lycopeen – die allemaal kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen en een rol spelen bij het voorkomen van hartaandoeningen”, zegt Jack Losso, professor van de School van Nutrition and Food Sciences aan de Louisiana State University, in een verklaring.
andere voordelen
Watermeloen is ook een bron van minerale zouten zoals calcium, fosfor en natrium. Volgens het ministerie van Volksgezondheid helpt de vrucht bij het goed functioneren van de nieren, darmen en maag, naast dat het een natuurlijke kalmeringsmiddel is.
Gewaardeerd vers, vooral als optie voor ontbijt of dessert, kan watermeloen ook worden gebruikt om sappen, taarten, fruitsalades, cocktails, ijs en jam te maken.

Bij het kiezen van het fruit moet prioriteit worden gegeven aan stevigere watermeloenen, met uniforme en zware kleuren. Ze moeten ook resoneren als er licht op wordt getikt. De kant waar het fruit op de grond rustte, moet geelachtig zijn, niet wit of groen.
Om verspilling te voorkomen, kunt u de resterende plakjes in een bakje met deksel doen en maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Hele watermeloenen zijn volgens het ministerie twee weken houdbaar op een koele plek.