Programmeur worden: hoe u IT vanaf nul leert en in trek bent

Het beroep van ontwikkelaar is tegenwoordig populair. Honderden verschillende scholen bieden korte cursussen aan om je te helpen de basis te leren en aan de slag te gaan. Bij het nastreven van de droom van een baan die eenvoudig is, zoals het op het eerste gezicht lijkt, met een hoog inkomen, mag men niet vergeten dat professionele activiteit leuk en plezierig moet zijn. Probeer niet het carrièrepad te herhalen van je vrienden die succesvol zijn in programmeren. Er zijn veel verschillende taken in IT, dus het is erg belangrijk om de tijd te nemen en te proberen te vinden wat je leuk vindt.

Elke beginnende programmeur zou de mogelijke valkuilen, de voor- en nadelen van een bepaalde activiteit moeten kennen en de tijd correct moeten toewijzen. Het gebied van informatietechnologie is zeer uitgebreid, maar er zijn belangrijke stappen waarmee u vanaf nul een programmeur kunt worden.

Log in op IT

De aantrekkelijkheid van webontwikkeling is grotendeels te danken aan het feit dat het niet nodig is om voor programmeur aan de universiteit te studeren. Om deze reden wordt dit beroep gekozen door mensen die besluiten hun leven drastisch te veranderen.

De eerste en belangrijkste stap is om vertrouwd te raken met de soorten webontwikkeling. In brede zin zijn er twee gebieden te onderscheiden: front-end en back-end.

Een front-end ontwikkelaar is een persoon die het “gezicht” van een website creëert. Hij is verantwoordelijk voor het zichtbare gedeelte, waarbij de door de ontwerper ontwikkelde lay-out wordt omgezet in een voltooide pagina. De taak van zo’n ontwikkelaar is om de pagina aan te passen aan verschillende schermen, en ervoor te zorgen dat alle knoppen correct werken en de informatie ongewijzigd wordt weergegeven.

De back-end ontwikkelaar houdt zich bezig met “schaduwwerk”. Hij is verantwoordelijk voor het functioneren van de site en communiceert met de server die alle informatie opslaat. Zo’n specialist legt databases aan en beheert deze. Integratie met externe diensten behoort ook tot zijn taken.

Hoe te begrijpen wat dichterbij is

Het is de moeite waard om te zeggen dat in dit stadium een ​​persoon die verre van programmeren is, hoogstwaarschijnlijk bijna niets zal kunnen begrijpen. Dit is goed. Trek niet meteen de conclusie dat webontwikkeling niets voor jou is.

Er zijn veel gratis simulators die u helpen een basisidee van coderen te krijgen of een bepaalde richting nader te bekijken. Nuttige informatie kan ook worden gehaald uit verschillende video-tutorials die zich in het publieke domein bevinden, of uit vakliteratuur. Maar in dit geval is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat de informatie up-to-date is. De IT-industrie is erg dynamisch: nieuwe trends en benaderingen verschijnen snel en oude verliezen hun relevantie.

Hoe te leren programmeren

Het beroep van “programmeur” kan op verschillende manieren worden beheerst. Aan het begin van de IT-industrie waren er niet zoveel manieren om te leren. Nu wordt webontwikkeling op hogescholen en universiteiten onderwezen op dezelfde manier als elke andere specialiteit. Maar de mogelijkheid om jarenlang aan training te besteden, is niet altijd beschikbaar. In dit geval komen online scholen die speciale cursussen hebben voorbereid te hulp. Beschikbaar voor beginners en een andere, moeilijkere, maar volledig gratis manier – zelfstudie.

Als u besluit om voor deze specifieke methode te kiezen, moet u een curriculum opstellen. Geef een overzicht van de onderwerpen die u moet bestuderen, inclusief oefeningen en projecten voor zelfimplementatie.

Mogelijke opties voor opleidingsprojecten:

 • kloon van een eenvoudig oud spel;
 • een eenvoudige applicatie zoals een calorieteller;
 • smart home-interface;
 • taakvolger;
 • websitebouwer in JavaScript voor de browser;
 • eigen visitekaartje website.

Vereiste basis

Een goede programmeur moet lay-out en JavaScript begrijpen. Er kunnen meerdere cursussen nodig zijn. In dit stadium is het belangrijk om mentaal af te stemmen op wat moeilijk zal zijn. De eerste moeilijkheden zullen een gevoel van vermoeidheid met zich meebrengen. Het belangrijkste om te onthouden is dat het oké is om fouten te maken. En wees geduldig.

Een juiste toewijzing van tijd voor studie en rust helpt burn-out te voorkomen.

Waarom je een mentor nodig hebt

Zelfstudie betekent niet dat je alles zonder hulp kunt uitzoeken. Een mentor in de opleidingsfase is bijna onmisbaar. Hij zal uw code kunnen controleren, een complex onderwerp kunnen uitleggen, enz. Het is ook belangrijk dat zo’n persoon klaar staat om u te ondersteunen en u te helpen niet op te geven.

Bij gespecialiseerde cursussen wordt een mentor toegewezen aan een student. Maar u kunt iemand vinden die klaar staat om u alleen te helpen en te ondersteunen. Hoe je dat doet?

 • neem contact op met je vrienden als er onder hen mensen zijn die in de IT werken;
 • zoek naar een persoon in sociale netwerken (veel webontwikkelaars praten over hun werk in persoonlijke accounts en blogs);
 • vraag om hulp op de programmeurforums.

Maak geen misbruik van de hulp van een mentor. Geef niet op om het onderwerp zelf te proberen te begrijpen. Soms biedt alleen al het feit dat je een persoon hebt die een antwoord zal geven op een moeilijke vraag morele steun en kracht voor verdere studie.

Programmeertalen

JavaScript wordt beschouwd als de basis programmeertaal. In werkelijkheid zijn het er echter veel meer. En een goede webontwikkelaar zou er meerdere moeten hebben.

Een programmeertaal is letterlijk een speciale taal. Toegegeven, het is niet nodig om met andere mensen te communiceren, maar om met een computer te communiceren. Dit is een reeks formele regels die vereist zijn voor codering. Zo’n taal heeft zijn eigen woordenschat, syntaxis en semantiek.

Elke programmeertaal is nodig om een ​​duidelijk algoritme te bouwen waarmee het programma kan werken.

De verscheidenheid aan programmeertalen kan voor een beginner intimiderend zijn, aangezien er eigenlijk duizenden zijn. Het is onmogelijk om alle programmeertalen te leren en het is ook helemaal niet nodig. Het is de moeite waard om te beginnen met universele, waarop je in theorie elk programma kunt schrijven.

Deze omvatten C en C++, C#, Pascal/Delphi, Java. Onlangs heeft Python aan populariteit gewonnen. Ontwikkelaars geven er de voorkeur aan vanwege het relatieve studiegemak, de openheid en de mogelijkheid tot toepassing in verschillende vakgebieden.

Met grote waarschijnlijkheid zult u in de toekomst de taal vinden die voor u het handigst is. De studie van gespecialiseerde talen is vereist bij het werken in een engere richting. Fortran en F# worden dus gebruikt voor wiskundige berekeningen, Perl, PHP en JavaScript worden gebruikt voor webontwikkeling. Computerspellen worden vaak geschreven in Lua, Unity, Godot, Twine en 1C wordt gebruikt voor de boekhouding.

Werkgelegenheid

U hoeft geen jaren te leren programmeren om aan de slag te gaan. Werken als programmeur zonder ervaring is mogelijk. In bedrijven is er een gradatie van werknemers volgens een reeks vaardigheden. Er zijn in totaal drie posities:

 • Junior (juni) – een beginnende specialist. Hij wordt belast met eenvoudige en routinematige taken, waarvan de uitvoering wordt begeleid door een meer ervaren specialist.
 • Midden (midden) – een medewerker met een gemiddeld niveau. Hij krijgt de opdracht om de code te schrijven, maar het werk wordt ook gecontroleerd door de curator.
 • Senior (senior) – een specialist die de meest complexe taken oplost. Hij is het die voor de junioren en middles zorgt.

Hoe hoger het niveau, hoe hoger het salaris. Verwacht niet meteen honderdduizenden te gaan verdienen. U zult klein moeten beginnen en geleidelijk uw vraag in de markt moeten vergroten.

De vaardigheden van specialisten zijn onderverdeeld in twee categorieën: hard en zacht. De eerste is professioneel. Deze omvatten de talen die je hebt gestudeerd, het vermogen om in Excel te werken, enz. Voor elke specialiteit is de set vereiste harde vaardigheden anders.

Met soft skills ligt de situatie iets ingewikkelder. Dit zijn vaardigheden die direct afhangen van jouw persoonlijke kwaliteiten. Bijvoorbeeld het vermogen om in een team te werken, obscure onderwerpen te begrijpen, te onderhandelen, uw ideeën en gedachten te uiten, enz.

In de regel wordt van specialisten zelden verwacht dat ze in beide richtingen handig zijn. Experts die direct met de code werken zullen hard skills meer waarderen. Voor kandidaten die solliciteren naar leidinggevende posities komt software op de voorgrond.

Eerder heeft het “Bedrijf” al gesproken over het schrijven van een cv en het succesvol afleggen van een sollicitatiegesprek .

Wat te doen als je niet van programmeren houdt

Er zijn geen universele beroepen die voor iedereen geschikt zijn. In de fase van de opleiding of zelfs bij het begin van een professionele activiteit, realiseert u zich misschien dat deze baan niet bij u past of niet bij u past. Doorgaan als er geen interesse is, niet doen. Dit betekent echter niet dat u niet in de IT-branche kunt werken.

Bedrijven hebben meer nodig dan alleen ontwikkelaars. De lijst met specialiteiten waarin u zelf kunt proberen, omvat:

 • productmanager verantwoordelijk voor het creëren van het concept van het product en de ontwikkeling ervan;
 • projectmanager die het ontwikkelproces organiseert;
 • productanalist;
 • tester;
 • technische schrijver;
 • UX-analyse .

Daarnaast heeft elke organisatie meer veelzijdige medewerkers nodig. Bijvoorbeeld een HR-manager. De kennis die je opdoet tijdens de studie webontwikkeling komt je in ieder geval goed van pas. Ze zullen inzicht geven in hoe werkprocessen zijn opgebouwd, wat een onmiskenbaar pluspunt zal zijn.

Zoals je kunt zien, is programmeur worden helemaal niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Om te slagen, heb je geduld, doorzettingsvermogen en doorzettingsvermogen nodig. Het resultaat is echter zeker de moeite waard. Op elke leeftijd kun je een nieuw beroep leren waar veel vraag naar is op de markt en je potentieel ontketenen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here